יום רביעי, 2 בספטמבר 2009

מושג "עצמי למידה" -הגדרות



קיימות הגדרות רבות למושג "עצמי למידה"
ע"פ דר` רחל מינץ -עצם למידה הינו דיגיטלי-בדרך כלל אינטרנטימשך זמן הלמידה קצרמטרה לימודית מוגדרת -היקף תכנים קטןניתן לשימוש חוזר בהקשרים שוניםמספר רב משתמשים יכול לעשות בו שימוש בו זמניתמאפשר שיתוף פעולה בין המשתמשים מקוטלג.
ע"פ National Learning Infrastructure Initiativeעצמי למידה הם מקורות דיגיטאלים מדולריםהמוגדרים בצורה ייחודית ומתוייגים במטה-דטה,ניתן להשתמש בהם כתומכי למידה.עצמי למידה הם פרטי תוכן לימודיים דיגיטאלייםהעומדים בפני עצמם , שניתן להשתמש בהם בהקשרים שונים או בקורסים אחרים
ע"פ David A. Wileyעצם למידה הוא יחידת תוכן דיגיטאלית הניתנתלשימוש חוזר בהקשרים לימודיים מגוונים ".יחידת תוכן זו צריכה להגשים לפחות מטרתלמידה אחת מוצהרת
ע"פ ד"ר אברום רותם - עצם-למידה הוא מבנית-פעילות לימודית פשוטה [=לא מורכבת], מוצגת בטקסט דיגיטלי, העומדת בפני עצמה, עם מספר מטרות / פעולות מצומצם למשך למידה של חלקי שעור.
במהלך הסמסטר למדתי רבות על עצמי למידה וגם התנסתי בבניית עצם הלמידה בנושא"המצאת הקולנוע".למרות שפיתוח ובנייה של יחידת לימוד מתוקשבת או עצם למידה מתוקשב זה תהליך שדורש הרבה זמן,השקעה ויצירתיות , למרות זאת"העסק" בהחלט משתלם ,כי עונה על הצרכים של הלקוחות שלנו-התלמידים ששיכים לדור הדיגיטאלי.

רשימת 100 הכלים המקוונים החשובים ללמידה מתוקשבת

זו השנה השלישית ( 2009 ) בה מפרסמת ג'יין הארט את ממצאי הסקר שלה לגבי יישומים מקוונים מובילים בלמידה מתוקשבת. בסקר השיטתי השתתפו השנה 137 מומחים ואנשי מקצוע מכל תחומי ההוראה המקוונת ועל סמך הדירוג שלהם נקבעו היישומים המקוונים השימושיים ביותר להוראה מתוקשבת וללמידה מתוקשבת. המעניין הוא שבראש מצעד היישומים מככב השנה היישום המקוון של טוויטר אשר לדעת אנשי החינוך המתוקשב הוא המשמעותי ביותר כרגע ללמידה מקוונת כיום, ואילו יישום יעיל לניהול קורסים מקוונים כגון MOODLE הגיע רק למקום ה18 ברשימת היישומים הנבחרים. בצמרת היישומים המקוונים נמצאים היישום של RSS" רסיסי מידע" או צוברי מידע להתעדכנות באמצעות (Google Reader) וגם תוכנת כתיבת הבלוגים (Wordpress). גם חשיבות מאגרי הוידאו של YouTube עלתה משמעותית והגיעה למקום ה-5 ברשימה בהשוואה למקום ה18 בשנת 2008. גם אני,כמובן,משתמשת בכלים מקוונים בלמידה ובהוראה.לפני שהתחלתי ללמוד לתואר שני כמעט ולא הכרתי את העולם הזה-עולם של טכנולוגיות ידע.היום יש לי יותר מודעות בתחום.היום אני מרגישה כמהגרת הדיגיטאלית שקיבלה סוף-סוף "green card" ויכולה לנוע חופשי בעולם הדיגיטאלי ואפילו להנות משימוש בטכלולוגיות שונות,ולא דווקא לצורכי הלמידה.

מחקר : שימוש בטוויטר לצורכי למידה

בשנת 2008 התחיל צוות מתוך אוניברסיטת Sheffield Hallam, שעסק בחדשנות באקדמיה, לחקור שימוש בטוויטר לצורכי למידה. המחקר נערך בקרב סטודנטים שנדרשו להירשם לטוויטר, להשתמש בו על בסיס קבוע במשך שבועיים ולהיכנס אליו שלוש פעמים ביום בממוצע כדי לדווח על פעילויות לימודיות, ולכתוב כל שבוע שלושה סיכומים ארוכים יותר על נושאים שונים שבהם החוקרים התעניינו. כמו כן הם נדרשו להשתתף בראיון רפלקטיבי מסכם בסוף התקופה. מסקנת המחקר היא, שהיתרון של השימוש בטוויטר על פני דיווח באמצעות יומן מסורתי הוא ביכולת לעדכן באופן שוטף וספונטני ומכל מקום באמצעות מכשירים מגוונים שנמצאים בשימוש יום-יומי: טלפון סלולרי, מחשבים ניידים, מחשבים נייחים וכיו"ב שזמינים להם. אפשרות זו הציעה תובנות באשר לגורמים המעוררים זיהוי של: הסביבה שבה הם פועלים, המשאבים שבהם הם משתמשים וסוגי הפעילויות שבהם הם מעורבים. המידע שעליו מתבסס המחקר גלוי וזמין לכל ונתון לדיון פתוח, והם מוסיפים המלצות למוסדות אקדמיים המתעניינים בנושא.

קישור למאמר